Birgithas sida

Visst värmer det att titta på gamla släktfotografier. Det väcker också nyfikenhet. Vilka är dessa personer, vad har de levat för liv och vad har de för historia i bakgrunden.

Detta familjefoto har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas, och för ett par år sedan kom det i mina händer. När jag sedan såg det på en hemsida tillhörande Abraham Johnssons släktförening samtidigt som det låg på mitt bord för identifiering av personerna i fråga, var mitt beslut fattat. Min kopia var försedd med nummer på varje individ men tyvärr har listan med deras namn försvunnit med åren.

Uppmaningen att här behövdes en insats till namning sporrade mig. Med hjälp av min nästkusin Bengt Abrahamsson, hans brorson Nils Abrahamsson och min faster Elsa-Britt Trulsson lyckades jag rekonstruera namnlistan, som antagligen var min farmors verk.

Den troligaste platsen för denna familjeträff var den gård i Vekerum som tillhört Hanna Giseldotters familj sedan 1768, och där hon levt sitt liv med
Johan Jönsson fr.o.m. dec. 1860. Sedan 1908 tillhörde gården sonen Herman och föräldrarna bodde på ovanvåningen.

Johan Jönsson, f. 1839, min gammelfarfar växte upp på sin släktgård Hästaryd 14, gifte sig med Hanna f. 1839 och köpte Hannas föräldrahem. Hanna var enda barnet och dessutom flicka, som på den tiden saknade arvsrätt. (Johans syster Petronella Jönsdotter var gift med Anders Abrahamsson.)

Äldste sonen Gustav gick över vägen till granngården för att fria till dottern Karolina Gummesson. Efter något års mellanlandning på annan gård i Vekerum övertog Gustav Kastanjegården 1900 och sålde den 1925 till Per Albin Johnsson. Per hade liksom tidigare ägare till gården familjeanknytning till Truls Jönsson, Hästaryd 14, som köpte den 1831. Truls var Johan Jönssons farfar. Karolinas syster Petronella var gift med Johanna Abrahamdotters son Karl Olsson och kom att tillhöra samma släkt som sin svåger Oscar.

Sonen Oscar Johansson och hustrun Berta Abrahamsson bodde på Hultagården, som liksom Kastanjegården låg i Hästaryd 15. Berta var nästkusin med sin svägerska Betty Ericsson. Denna släktskap inleddes 1817, då Bettys farmor Hannas syster Kersta Jönsdotter, Hästaryd 13, gifte sig med Abraham Johnsson och flyttade till Hultagården. Dessutom var Bettys farbror Truls Jönsson från Gustavstorp gift med Kerstas och Abrahams dotter Carna.

Dottern Johanna och hennes man Ola Olsson bosatte sig i Hönbygget. De förblev barnlösa, men tog sig an en fosterson.

Dottern Hilda och Sven Eriksson bodde på gård Boa 3, Gränum. Sven kom från Gustavstorp och var bror till Betty, dessutom var han brorson till Truls Jönsson, se Carna A. Hilda och Svens son Hugo (ej med på träffen) gifte sig med tiden med Johans dotter Margareta.

 

Kalas 1918
Hanna Giselsdotter & Johan Jönsson med barn och barnbarn

Sonen Johan och hustrun Hanna Svensson bosatte sig på Hultagårgen, Sölvesborg. Det står faktiskt så i Gods och Gårdar.

Yngste sonen Herman övertog föräldrahemmet och släktgården tillsammans med Betty Eriksson 1908. De bodde kvar där till dess sonen Gunnar efterträdde dem. Herman och Betty flyttade till sitt Kullaberg, ett stycke därifrån. Gården såldes till utomstående under slutet av 1990-talet.

Betty och Herman hade också en historisk anknytning. 1802 gifte sig Bettys farmors bror Per Jönsson, Hästaryd 13 med Hermans farfars syster Botild, Hästaryd 14.

Många av mina barndomsminnen gör sig påminda i detta släktfoto. Minnen av min pappa Seth, av min farmor Betty och farfar Herman och deras barn (enda dottern och ytterligare en son föddes senare)

Jag, Astrid Birgitha (Astrid efter mamma) bodde mina fyra första år i Vekerum på farfars gård. Vi bodde i den lägenhet på ovanvåningen, där min gammelfarmor Hanna och gammelfarfar Johan levde sina sista år.

Underlaget till dessa återblickar i vår släkts historia har jag hämtat från tidigare släktforskning, som finns på Internet samt med hjälp av släkt och kyrkoböcker. Med dessa hjälpmedel får man många aha-upplevelser.

Birgitha Ohlsson
(sedan 45 år Nackabo)