Personakt Antavla

Bengta Olofsdotter

Far:Olof Larsson (1686? - 1758)
Mor:Bengta Haraldsdotter (1690 - 1718)

Född:1714-01-20 Tostarp, Asarum, Blekinge.

Äktenskap med Lars Persson (1714 - )

Vigsel:1737-12-11 Asarum, Blekinge.

Noteringar

Från Bräkne härads ting

1741-03-02
32. Prosten Erasmus Trägård inger en skrivelse; Bonden Lars Persson i Gungvala och dess hustru Bengta Olofsdotter angående kiv och osämja i äktenskapet. Inga förmaningar har hjälpt, parterna har skilts för två månader sedan, hon bor nu hos fjärdingsman Håkan Jönsson. Lars beskyller sin hustru för att hon har supit bort allt löst i huset. Jon Jönsson, Germund Jonsson, Sven Hansson, Olof Persson, Karl Rasmusson och Per Svensson i Gungvala vittnar skriftligt för Lars; Att Bengta är en obarmhärtig tjuv som stjäl allt hon överkommer. De vill gärna bli av med henne från byn. Bengta säger att skriften är lögn. Minns Bengta att hon har stulit 6 C från gårdkvinnan Hanna? Bengta säger att den saken är förlikt och att hon nu är utfattig. Bengta har släpat på gården hela sommaren så att ögonen ramlat ut, hon har inte haft något att äta då Lars gömt maten hos sina föräldrar i Rå. Hon fick dricka av fjärdingsmannen, vilket krus Lars slog ur hennes händer. Gården hon släpat för har Lars nyligen sålt. Lars menar att herrskapet på Ljungby har fått gården tillbaka då han inte är mäktig att bruka den. Lars sålt den till Anders på backen, vilka drack likskål. Lars vill bege sig till sjöss, vilket hans bror gjort. Hur länge har de varit gifta? På fjärde året. Barn? Svar nej. Hur länge har de levt tillsammans? Bengta säger två år, Lars säger ett år. Hur många kreatur är kvar? Ett par oxar, en ko och en hors. Bengta säger att det finns en stut också. Bengta har fått stryk av sin man och svärfar, hon har varit blå som kittelbotten. Hon snattade 6 C för att hon var hungrig. Resolution; Vite om 25 C utdöms, parterna skall flytta ihop och leva i sämja. Den som bryter sämjan skall fängslas på kastellet i Karlshamn och förlorar rätten till gårdens brukande.

1741-06-09
23. Lars Persson i Gungvala och dess hustru Bengta Olofsdotter är nu försonade med varandra. Parterna önskas lycka och välsignelse. Fängelsestraffet upphävs tillsvidare.

1741-06-09
1. Kronolänsman Kristoffer Hansson kärar ånyo Lars Persson i Gungvala och hans hustru Bengta Olofsdotter angående kiv och osämja i äktenskapet samt åtskillnad. Parterna varit inför tinget tidigare. Lars sålt gården till Håkan Jeppsson Frisk. Lars menar att Bengta har druckit upp lösegendomen, Lars sålt oxarna för att betala skulden. Kon är hos hennes systerman. Germund Jonsson, Jon Jönsson och Per Svensson i Gungvala hörs som vittnen. Germund vittnar; Mannen har släpat medan hon har druckit. Jon vittnar; Lars har släpat medan hon har druckit, dock har han skuld då han gömt egendom hos föräldrarna i Rå. Kläderna har hon sålt för att få brännvin eller uppehälle. Per Svensson vittnar likvärdigt. Lars bytt till sig oxarna av Håkan Månsson i Torarp, vilka Lars senare sålde till sin bror Olof i Rå. Tinget dömer Lars till tre veckors fängelse på Karlshamns kastell och skall sedan leva tillsammans med hustrun. Bengta döms till samma straff.

1742-02-20
8. Kronobefallningsman Bengt Häger genom kronolänsman Mauritz Georg Pravitz angående Lars Persson i Gungvala och dess hustru Bengta Olofsdotter. Kyrkoherde Erasmus Trägård i Asarum berättar i brev att ingången förlikning inte hålls av parterna. Bengta berättar att Lars syskon bakar bröd enkom till Lars. Lars handlat svin i Karlshamn till sina syskon, men inget till Bengta. När Bengta påtalar sin rättigheter så har hon fått stryk av ett spånträ. Avskedade båtsmannen Sven Nilsson Gunga hördes; Bengta kom in i stugan och var ond samt svor på alla byamännen i Gungvala. Sjukliga drängen Jöns Sverkersson, vilken bor hos Olof Persson i Rå, vittnar; Bengta hade om morgonen tagit Olofs sto och ridit till Tostarp och kom inte hem förrän om aftonen, vilket retade Lars. Tinget frågar om Bengta och Lars ligger i samma säng och gjorde sina plikter? Svar ja. Bengta har aldrig klagat över sin man, hon är nöjd om han vårdar henne. Lars har sålt den sista gemensamma oxen för att betala sina skulder. Utslag; Fängelse i tre veckor för båda parter och därefter skall de leva tillsammans.