Håkan Gammalsson
Barn med ?
Noteringar
Håkan Gammalsson är en teori som bygger på domtexterna nedan av vilka utläses att det fanns en Håkan Gammalsson i Ebbarp på 1710-talet samt att Sven Håkansson säger sig vara född i Ebbarp och bodde där till 1715. Håkans söner Sven & Per var redan bröder på vittnesmeriter.
Från Bräkne Härads dombok 1711-04-15 Extra ting. Kronobefallningsman Peter Wirell och följande av nämnden som ifrån sunda och obesmittade orter kunnat sammankallas; Sven Jönsson i Svenstorp. Ingeman Jönsson i Lycke. Tor Olsson i Kulleryd. Bo Olsson i Hakarp. Nils Nilsson i Aplakärr. Lars Bommarsson i Tostarp. Jeppe Olsson i Froarp och Nils Bengtsson i Froarp. Båtsman Jon Abborre kärar dess rotebönder Åke Bosson i Ebbarp och Håkan Gammalsson angående att dessa rotebönder velat tvinga honom att slå följe med de andra båtsmännen och gå till fienden. 1711-04-24 Extra ting. Samma mål som 1711-04-15. Båtsman Jon Abborre kärar dess rotebönder Åke Bosson i Ebbarp och Håkan Gammalsson i Ebbarp angående att dessa rotebönder velat tvinga honom att slå följe med de andra båtsmännen och gå till fienden. Nämns Fjälkinge hed, danske generalen von Devitz i Asarums prästgård, borgaren Pil-Jöns i Karlshamn, tiggaren halta Karin Olofsdotter som är husa till Abborre i Norregården, Isak Jönsson i Ebbarp, Olof i Ebbarp. Abborres husa Karin Olofsdotter vittnar senare; Säger att Åkes svin var död i hejan. Åke försöker hindra Karin att vittna. Åke inkommer med en attest från komminister Johannes Orstadius i Asarum den 23 hujus utgiven, i vilken nämns danske generalen von Devitz och major von Rodthen, vilka är inkvarterade i Asarums prästgård samt att Abborres kamrater övertalades att gå till generalkrigskommissarien Gise i Karlshamn att anamma handpenning medan Abborre fanns ensam i portskjulet vid lilla kyrkoluckan. 1748-08-18 Häradssyn mellan Ebbarp och Trolleboda angående tvist om mark och ett inhägnat kärr. Nämnden; Henrik Jönsson i Skeppaslätt, Tore Karlsson i Djurtorp, Vollemar Ingemansson i Lycke, Olof Björnsson i Evaryd, Nils Jonsson i Sjöarp, Nils Olofsson i Kroksjömåla, Tore Sonesson på Sternö och Per Olofsson i Hoka. Samling på tvisteparken. På ena sidan; Gumme Svensson och änkan Sissa Åkesdotter i Ebbarp. På andra sidan; Vollemar Gunnarsson och Per Persson. Gumme åberopar dom från 1680-07-07 där omnämns Nattekärr och Svartekärr samt sjövärman och ålvärman som lytt till Ebbarp. Gummes vittnen; Sven Håkansson i Asarum och Sone Olofsson i Danstorp, vilken har bott i Trolleboda. Sone kom till Trolleboda 1714 och flyttade 1718, Svarta kärret kallades då för Åkes kärr och ingen annan höstade det än han.
Sven Håkansson vittnar; Är född i Ebbarp, blev bonde här 1715 samt bodde här till 1721 då han flyttade till Asarum.
Före pesten höstade Åke Bosson kärret och ingen sa emot. Märket är ifrån Tostagöl efter bäcken och ner i kärret. Vollemar hävdar att halva kärret hör till Trolleboda. Gumme kallar detta påstående för dikt. Ett gammalt stekarehus och dess källa stod i Ebbarp och skall vara skillnad mellan hemmanen. Gungvala, Danstorp och Rås åbor är närvarande. Jon Jönsson i Gungvala säger att en gammal förening har varit mellan Ebbarp och Gungvala; Ruegölshult har tidigare legat till Ebbarp men ligger nu till Gungvala. Västra hagen låg till Ebbarp, vilken nu ligger till Västergården i Ebbarp. Svartakärret höstades alltid av Åke Bosson. Olof Jönsson i Östragården i Ebbarp mot 60 år hörs; Vollemars far och Åke höstade kärret tillsammans någon gång.
|